trešdiena, 2012. gada 12. septembris

Lazanja

Lazanja ir viens no maniem mīļākajiem ēdieniem, tāpēc es ļoti gribēju prast to uztaisīt, bet tā kā mājās tādu eksotiku neviens neatbalsta, tad nācās atlikt un atlikt, līdz beidzot uztaisīju. Es gan noslinkoju un neieliku to te, kad uztaisīju, tāpēc nebrīnieties, ja gadījumā izskatās, ka kaut kam beidzies termiņš. Viss bija svaigs un labs.

Ko es liku lazanjā? 


  • 1 neliels baltais baklažāns,
  • 2 palieli burkāni,
  • 1 dzeltenā paprika, 
  • 2 vidēja izmēra sīpoli,
  • 1/2 ķiploka,
  • 3 tomāti,
  • 420g siers Gouda (Ammerlander),
  • 300g siers Krievijas (Ranka),
  • 1050g maltās cūkgaļas (Rimi),
  • 2 olas,
  • ~200ml saldā krējuma (Baltais),
  •  500ml tomātu mērces (Spilva),
  •  makaronu plāksnes lasagna (Rimi),
  •  rapšu eļļa (Risso),
  •  jūras sāls (Baleine),
  •  malti melnie pipari (Santa Maria),
  • gaļas kopējā garšviela (Santa Maria),
  • kaltētas dilles (Twins),
  • sēņu un dārzeņu piedeva (Pripravka),
  • vegeta (Podravka),
  • cukurs (Dansukker).
Ar ko sākam?



Vispirms sākam, protams, ar to, ka nomazgājam dārzeņus. Tomātus noblanšējam un arī nomizojam. Tātad tējkannā uzvārām ūdeni un ielejam bļodā, turpat arī ieliekam jau nomazgātus svaigus tomātus, kurus paturam 20-30 sekundes.


Kad tas izdarīts, tomātus ņemam ārā un novelkam mizu, iespējams, ka tā pati sākusi jau atdalīties dažviet, iespējams, ka tai nepieciešama palīdzība. 


Pārējos dārzeņus vienkārši notīrām. 


Kad tas izdarīts, tad visu var sagriezt kubiņos, bet burkānus uz rupjās rīves sarīvēt. Visu, izņemot sīpolus saliekam vienā bļodā un uz mirkli atstājam mierā. 



 Tad paņemam pannu, uz tās uzlejam mazlietiņ eļļu, uzkarsējam un uzberam sagrieztos sīpolus, tiem pievienojam mazliet cukura un apbrūninām.


Kad sīpoli apcepušies, izpakojam (atsaldējam, samaļam utt.) gaļu, mana lazanja ir ļoti gaļīga, ja nevēlaties tik gaļīgu, droši var likt par vismaz 300g mazāk gaļas.


Gaļu tātad rūpīgi pārbaudām (ja veikala) un liekam uz pannas klāt sīpoliem, papluinām to, lai nav vienā lielā pikucī.


Tad sagatavojam garšvielas, kuras liksim klāt gaļai.


Es jau uzskaitīju, man ir sāls, pipari, dilles, sēņu un dārzeņu maisījums, kā arī gaļas kopējā garšviela un vegeta. To visu pēc saviem ieskatiem gāžam klāt gaļai.


Gaļu apcepam un apsautējam kādas 20 minūtes, kad tas ir izdarīts, pievienojam sagrieztos dārzeņus un turpinām cepināt un sautēt. Dārzeņi atdos savu sulu, tāpēc, lai lazanja nesanāktu pārlieku šķidra, daļai vajag ļaut iztvaikot un savilkties kur vien tā var savilkties. 


Neaizmirstam ik pa brīdim apmaisīt mūsu brīnumu, lai tas viss nepiedeg. 


Tad, kad gaļa un dārzeņi ir pasautējušies un sulas vairs nav palicis daudz, liekam klāt burciņu tomātu mērces. Jā, veselu burciņu.


Kārtīgi samaisām un ļaujam tam visam pamazām savilkties kopā, kamēr viss velkas, paņemam lazanjas makaronu plāksnes...


Un ļoti rūpīgi tās ievietojam uz dažām minūtēm katlā ar karstu ūdeni. Pavāram un ņemam ārā. Es vāru maksimums trīs četras plāksnes kopā, bet, ņemot ārā, nekādā gadījumā tās nevar likt kopā, tad tās salips un visi prieki būs pagalam.


Kamēr plāksnes vārās, sakārtojam trauku, kurā kārtosim lazanju, tam, protams, jābūt dziļajam traukam un liela nozīme ir tam, cik kārtas kārtosiet. Man šķiet, ka man bija trīs kārtas. 


Kad trauks ir iekārtots, varam par pamatu tajā likt izvārītās, vēl pacietās makaronu plāksnes.


Vēlams nosegt visu trauka apakšu, citādi tā juks ārā, jo gaļa un dārzeņi ies "pāri malām". Un, plāksnēm virsū liekam mūsu gaļas-dārzeņu maisījumu, tik biezā kārtā, cik vēlēsieties ēst. Es lieku ļoti biezi un gaļīgi, tāpēc, kad tā ir pilnīgi karsta, to normāli izņemt no trauka nevar, bet, kad padziest, tad viss ir kārtībā.



Kad esam sakārtojuši pirmo gaļas kārtu, sarīvējam sieru un to pārkaisām pa virsu. 




Kad siera kārta ir uzlikta, paņemam saldo krējumu un divas olas un kārtīgi sakuļam.





Un, kad maisījums kārtīgi sakults, to pārlejam pāri siera kārtai (rēķiniet, cik kārtām jums vajadzēs, uz tik daļām maisījumu sadaliet), ja baidāties, ka lazanja būs pārāk šķidra, varat pievienot vairāk olu, lai tās palīdz saturēt visu kopā. 


Tad, kad tik tālu esam tikuši, sākam visu no jauna - atkal liekam mazliet pavārītas lazanjas makaronu plāksnes, atkal gaļu, sieru, krējumu un tā, līdz visas paredzētās kārtas uztaisītas/visi maisījumi ir beigušies, tad uzliekam pēdējo kārtu, kuru parasti visi vēlas vissieraināko un liekam krāsnī uz 200 grādiem, cepam 40-50 minūtes. Protams, tas atkarīgs no trauka lieluma, materiāla, kā arī gaļas daudzuma un to, cik daudz jūs viņu esat iepriekš sautējuši, domājiet paši līdzi un ik pa brīdim pačekojiet.


Nu, un, kad lazanja ir izcepusies, ņemam to ārā, ļaujam mazliet padzist un tad jau… Bon appetit!


Nav komentāru: